Predelne stene

Predelne stene 2018-01-30T18:45:12+00:00

Knauf mavčne plošče so sestavljene iz mavčnega jedra, oblečenega v posebni karton. Glede na namen uporabimo lahko različne vrste mavčnih plošč: navadne, ognjevarne, impregnirane in impregnirane-ognjevarne.

Transport

Mavčne plošče lahko dobite v dimenzijah, ki jih uporabljajo profesionalci suhomontažne gradnje, lahko pa tudi v manjših dimenzijah, npr. 90 x 130 cm, ki jih lahko spravimo v vsak avto srednjega razreda.

Pravilno skladiščenje

Da bi preprečili poves in poškodbe robov, je treba plošče položiti na leseno paleto ali lesene letve v medsebojnem razmaku 25 cm.

Trije pojmi, ki so nam zelo pri srcu:

Uvedba sistemske suhe notranje gradnje je pomenilo pričetek gospodarnega in bolj funkcionalnega gradbenega načina. Knauf že dalj časa ponuja tržišču domišljene sisteme, ki so primerni za številna področja uporabe. Ti sistemi omogočajo tudi najrazličnejše rešitve za številne gradbenofizikalne zahteve glede stabilnosti, zvočne, toplotne in požarne zaščite.

Sistematična požarna zaščita s Knaufom

Učinkovita požarna zaščita terja preizkušene požarnozaščitne ukrepe. Tu je priporočljiva predvsem široka paleta mavčnih gradiv, ki ima zaradi svoje gospodarnosti široko uporabnost v suhi notranji gradnji in ki zaradi svoje lastnosti mavca, da zavirašrijenje požara, požarnozaščitne naloge opravi takorekoč “mimogrede”. S Knauf sistemi lahko izpolnimo praktično vse zahteve pri požarni zaščiti. Optimalne rešitve nudijo tudi za komplicirane probleme in požarne konstrukcije za posebne potrebe.

Toplotna zaščita – prihranek energije in denarja

Pomanjkljiva toplotna zaščita pomeni razsipavanje z energijo in denarjem. Slabo izolirana okna in vrata in pomanjkljivo izvedena gradbena dela pomenijo dejansko izgubo toplote. Visoki prostori in slabo izolirana tla predstavljajo naslednje šibke točke, ki jih lahko z izolacijskimi ukrepi popravimo tudi naknadno in jih lahko v okviru suhomontažne gradnje realiziramo tehnično brez problemov in ob nizkih stroških.

Zvočna izolacija s suhomontažnimi sistemi

Pri zvočnozaščitnih ukrepih je pomembno vedeti, od kje prihaja hrup in po kateri poti prihaja, saj je nevarnost prehoda hrupa skozi bočne gradbene elemente, prezračevalne kanale in kanale z elektroinstalacijskimi vodi, neprekinjen estrih itd. zelo velika.
Mavčna gradiva so za zvočno zaščito posebno primerna. Zaradi svoje lastnosti, da so porozna, spadajo h gradbenim materialom, s katerimi se da izvesti dobro zvočno zaščito. Mavčne plošče delujejo v povezavi z izolacijskim sredstvom iz mineralnih vlaken kot suhomontažni sistemi istočasno tudi toplotnozaščitno.

Po strokovno izvedeni montaži plošč, fugiranju stikov in pritrdilnih mest, obdelavi stikov z bočnimi elementi in popravilu eventualno poškodovanih mest lahko pričnemo z zaključno obdelavo površine.
Površina, vključno z zafugiranimi mesti mora biti suha, čvrsta in brez prahu.

Z rahlim brušenjem zafugiranih mest s finim brusnim papirjem odstranimo še zadnje neravnosti in tako ustvarimo ravno površino za zaključna dela. Paziti moramo, da kartonskega sloja pri tem ne poškodujemo.

Za grundiranje uporabimo grundirno sredstvo Knauf grundierung ali Knauf tiefengrund brez topil. Z grundiranjem izenačimo različno vpojnost kartonske in zafugirane površino, izboljšamo oprijemljivost zaključnega premaza in dodatno zaščitimo mavčne plošče pred vlago.

Knauf mavčne plošče lahko tudi omečemo. V Knaufovem programu gradbenih proizvodov obstaja vrsta izredno kakovostnih mineralnih že pripravljenih ometov. Pred njihovim nanosom je potrebno mavčne plošče grundirati z grundirnim sredstvom Knauf putzgrund.

Pri keramičnih oblogah, ki ležijo v območju, ki je izpostavljeno škropljenju z vodo (npr. v kotih kabin za prhanje, okolici kopalnih kadi), je potrebno celotno površino premazati z izolacijskim sredstvom (npr. Knauf flächendicht), na stikih med podom in steno pa uporabiti izolacijski trak Knauf flächendichtband.

Obrezane robove plošč na prehodih cevi in vzdolž tal je potrebno pred polaganjem ploščic zapreti z vodoodpornim, elastičnim tesnilnim materialom (npr. Knauf sanitarnim silikonskim kitom).