Stenske obloge

Stenske obloge 2018-01-30T19:04:00+00:00

Tehnični razvoj in rezultati raziskovanj v gradbeništvu so spremenili “življenje znotraj 4 sten”. Zaradi tega so tudi stene danes skonstruirane drugače kot v času naših pradedov. Suhomontažne notranje pregradne stene so polnovredna alternativa za masivne pregradne stene. Organsko se vkljucujejo v skupno strukturo modernih stavb. Prav na področju zvocne, toplotne in požarne zaščite nudijo te stene odlične rešitve. Neproblematično je tudi pritrjevanje velikih konzolnih obremenitev (viseče omarice, knjižne police, bojlerji itd.) na stene. Pri koncipiranju suhomontažnih sten je v ospredju misel o kompletnih sistemih: vse, kar sodi k steni, je preizkušeno z vidika funkcionalnosti in izvajalskotehnično med seboj usklajeno.

Suhomontažne pregradne stene so sestavljene iz podkonstrukcije in obloge. Podkonstrukcijo tvorijo profili iz pocinkane jeklene pločevine ali leseni tramovi, nanje pa pritrdimo oblogo iz mavčnih plošč. Izvedba podkonstrukcije in vrsta obloge sta odvisni od zahtev po stabilnosti, zvočni in požarni zaščiti.

Pri izolaciji obstoječih zunanjih sten z notranje strani uporabimo nalepljene stenske obloge ali stenske obloge s kovinsko podkonstrukcijo. če želimo samo izravnati neravne zidane stene ali želimo zakriti razpokane stene, dosezemo to zelo hitro s suhomontažnimi stenskimi oblogami.

Če želimo izboljšati zvočno in toplotno zaščito, uporabimo suhomontažne stenske obloge s kovinsko podkonstrukcijo. Z njimi dosežemo ne le odličnega izgleda, temveč tudi potrebno zvočno in toplotno zaščito, istočasno pa lahko v votli del med oblogo in zidano steno vstavimo tudi vse potrebne instalacije.